Zpět na "Zajímavosti z Prahy 6"

Demolice budovy telefonní ústředny v pražských Dejvicích u hotelu Diplomat.

 

sepsáno 5.5.2017

Technika a technologie ve stavebnictví velmi pokročila. Jako vysloužilý stavař jsem zíral, jak se takový železobetonový monument vlastně likviduje.

Upoutávka - Ručně modelovaná keramika Blanka

Ukázka z díla

Automatická telefonní ústředna v Dejvicích je z dílny  architektů Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha, Václava Aulického a Jaromíry Eismannové z let 1975 až 1982. Morálně objekt dosloužil a tak přišel jeho konec. Na místě ústředny vyrůstá kancelářský objekt Telehouse.

Lokalita v Dejvicích

Letecká mapa lokality Lokalita v Dejvicích

Původní budova se za provozu ústředny částečně ubourá a postaví se nová budova Telehouse. Nedojde tak k celkové demolici. Dokončení celého projektu se předpokládá ve druhé polovině roku 2018. Vzniknou zde administrativní prostory a zázemí pro technické zařízení Telefoniky O2.

Obrázky od pana Googla, jak budova s ústřednou vypadala.

Ústředna, jak jsme ji znali Automatická Telefonní Ústředna Pořádný kolos

Na stránkách firmy Syner se dočteme : "Přístavba, nástavba a stavební úpravy stávající Automatické Telefonní Ústředny (ATU) v ulici Generála Píky v Praze 6 – Dejvicích na servisní středisko operátorů se bude skládat ze šesti nadzemních a čtyř podzemních pater a nabídne 20 000 čtverečních metrů komerčních kancelářských ploch. Ve 2. – 6. NP budou vybudovány administrativní prostory. V PP bude k dispozici 193 parkovacích stání, technické zázemí objektu, skladovací prostory a prostory pro zachovávané telekomunikační technologie a komerční plochy. Projekt počítá i s přestavbou křižovatky Generála Píky a komunikačním propojením k hotelu Diplomat."

Tak se demolice dnes provádí.
Bagr s bouracím kladivem na střeše budovy, nakladač suti v patře pod ním nakládá vybouraný beton do kontejneru.
Za mých mladých let u Průmstavu by situace nebyla snad ani řešitelná.
Sbíjecí kladivo S12 by na demolici určitě nestačilo.

Bagr na střeše Pohled na budovu Nakladač sutě Vzádu pilotáž Pohled od západu Caterpillar na střeše Pohled od jihu Stroj je asi těžký Tolik železobetonu jsem netušil Malý nakladač uklízí Další technika Zbytek hliníkové fasády Demoliční bagr Caterpillar 5080

 

Podobnou ústřednu mají snad ještě v Mladé Boleslavi na Slovance. Je poněkud menší.

Telefonní ústředna Telefonní ústředna v Mladé Boleslavi na Slovance

Postaru se žít nedá

Nahoru

 

Kontakt na autora ( opiště text ) jv@aktualita.cz

Odkaz na hlaní stránku